ΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

Η πάθηση

Η ατροφική κολπίτιδα είναι φλεγμονή του κόλπου που οφείλεται κυρίως στη μείωση των οιστρογόνων, δηλαδή των ορμονών που παράγονται από τις ωοθήκες.

Η μείωση των οιστρογόνων οδηγεί α) σε λέπτυνση του κόλπου και μείωση της ανθεκτικότητάς του σε τραυματισμούς, και β) σε αύξηση του κολπικού pH (πάνω από το φυσιολογικό), με συνέπεια ο κόλπος να είναι επηρρεπής σε λοιμώξεις από παθογόνα μικρόβια.

Τα κύρια συμπτώματα της ατροφικής κολπίτιδας είναι ξηρότητα κόλπου, δυσπαρευνία (επώδυνη σεξουαλική επαφή), κνησμός, περιστασιακή αιμορραγία, αίσθημα καύσου και φλεγμονές του ουρογεννητικού, τα οποία οδηγούν σε σεξουαλική δυσλειτουργία και συναισθηματικές διαταραχές.

Οι Ασθενείς

Η ατροφική κολπίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.
Σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ (American Family Physician 2000):
υπολογίζεται ότι το 10-40% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών έχουν συμπτώματα ατροφικής κολπίτιδας, ωστόσο μόνο το 20-25% των γυναικών αυτών συμβουλεύονται το γυναικολόγο τους για την πάθηση αυτή.

Η ατροφική κολπίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε γυναίκες που υποβάλλονται σε αντιοιστρογονικές θεραπείες, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, μετά απο γυναικολογικές επεμβάσεις (όπως ωοθηκεκτομή), μετά τον τοκετό ή κατά το θηλασμό.

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις

Κατ’ αρχήν, ο γυναικολόγος σας θα διαχωρίσει αν η αιτία του πόνου είναι οργανική, ψυχολογική ή σύνθετη, παίρνοντας πλήρες ιστορικό και κάνοντας μια λεπτομερή γυναικολογική εξέταση ώστε να ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία σε κάθε περίπτωση.

Οι γυναικολόγοι έχουν στα χέρια τους διάφορες εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ατροφικής κολπίτιδας. Οι θεραπευτικές αυτές προσεγγίσεις είναι:

  •   Η τροποποίηση του τρόπου ζωής: Έχει αποδειχτεί ότι η πρακτική αυτή μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην πρόληψη ή και τη θεραπεία της ατροφικής κολπίτιδας, ως μόνη αλλά κυρίως ως συμπληρωματική των άλλων θεραπειών. Η τροποποίηση του τρόπου ζωής περιλαμβάνει κυρίως τακτική σεξουαλική δραστηριότητα, αποφυγή καπνίσματος και αποφυγή χρήσης τοπικών καλλυντικών, αρωματικών ουσιών και σαπουνιών που αλλάζουν το κολπικό pH
  •   Η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (ΘΟΥ). Η ΘΟΥ αποσκοπεί στην αναπλήρωση των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων είτε συστηματικά (χάπια, διαδερμικά αυτοκόλλητα) είτε τοπικά (κολπικά σκευάσματα οιστρογόνων). Η συστηματική χορήγηση ΘΟΥ ήταν ευρέως διαδεδομένη στο παρελθόν, στις ημέρες μας όμως η χρήση της έχει περιορισθεί
  •   Τα τοπικά λιπαντικά μέσα. Τα σκευάσματα αυτά διατίθενται κυρίως σε μορφή γέλης (gel), με κύριο συστατικό το νερό ή συστατικά του πετρελαίου (παραφίνη, βαζελίνη). Χρησιμοποιούνται για την μείωση ή και την εξάλειψη του τοπικού ερεθισμού κατά τη σεξουαλική επαφή, ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτά τα προϊόντα έχουν κάποιο μακροχρόνιο θεραπευτικό αποτέλεσμα
  •   Τα τοπικά ενυδατικά μέσα: Τα σκευάσματα αυτά προσφέρουν μακροχρόνια ενυδάτωση του κολπικού βλεννογόνου, αφού εισέρχονται στο βλεννογόνο και δεν δρουν επιφανειακά όπως τα λιπαντικά. Πρόκειται για πολυμερή βιομόρια τα οποία έχουν την ιδιότητα να διαπερνούν το βλεννογόνο και να συγκρατούν μόρια νερού, με συνέπεια την αύξηση της κολπικής υγρασίας, του όγκου και της ελαστικότητας του κολπικού βλεννογόνου. Τα τοπικά ενυδατικά μέσα μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε ως μονοθεραπεία (επιτυγχάνοντας παρόμοια αποτελεσματικότητα με τα ορμονικά σκευάσματα), ή σε συνδυασμό με αυτά. Η χρήση τοπικών ενυδατικών μέσων, αποτελεί θεραπεία 1ης γραμμής για την ατροφική κολπίτιδα. Ένα από τα τοπικά ενυδατικά μέσα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ατροφικής κολπίτιδας είναι τα κολπικά υπόθετα υαλουρονικού οξέος.

Σημαντικός εκπρόσωπος της κατηγορίας των τοπικών ενυδατικών μέσων είναι τα κολπικά υπόθετα i for me ®.